Tampere ylpeilee skeittausmahdollisuuksillaan, ja Iso-Vilusen skeittipuisto lienee iso syy siihen. Paikalliset skeittaajat Robin ja Jason Selin kertovat, mikä siitä tekee erityisen ja mitä muita hyviä mestoja lautailuun Tampereelta löytyy.
Teksti ja kuvat: Eli Harju
Iso-Vilusen skeittipuisto Kaukajärvellä valmistui vuonna 2015. Puisto on loistavalla näköalapaikalla Vilusenharjun päällä, ja sen voi sanoa tulleen tarpeeseen. Lajilla on Tampereella paljon vannoutuneita harrastajia, mutta monet skeittipaikat olivat silloin pieniä tai rapistuneita.
– Kaukajärvellä käytännössä ainoa vaihtoehto oli sellainen Karosen koululla ollut pieni parkki, kertoo Robin Selin.
– Siinä oli pieni asvalttiläntti, missä hätäisesti just sai potkittua vauhdit. Seuraavaksi lähin oli Kalevassa Hakametsää vastapäätä ollut skeittiparkki. Hallilassakin oli yksi, mut se oli jo silloin huonossa kunnossa. Toki niissä oli hyvääkin, mutta jos Iso-Viluseen vertaa, niin ne olivat ihan eri maailmaa.
Esimerkiksi Kalevan skeittiparkki oli päässyt niin huonoon kuntoon, että betonielementin eräässä kaaressa oli kuoppa. Laudan rengas saattoi jäädä kiinni, jos sitä ei tiennyt varoa. Siihen aikaan viralliset skeittiparkit olivat yleensä joko valmiita betonielementtejä tai vanerista tehtyjä, sanoo Robin.
– Niitä ei oikein ikinä suunnitelleet skeittaamisesta tietävät.
Ei mikään pieruinen paikka
Robin on skeitannut niin kauan, ettei edes muista, milloin aloitti. Samoin hänen pikkuveljensä Jason Selin (pääkuvassa). Myös isoveli Jerry skeittaa ja pyörittää yritystä, joka valmistaa skeittausrotvalleja.
– Varmaan siinä jokainen apinoi veljeään. En tiedä, ketä Jerry sitten apinoi, Robin sanoo.
– Pienenä sain Jerryn laudan ja aloitin sillä, Jason muistelee.
– Iso-Viluselle tulin heti kun tämä valmistui.
Iso-Vilusen skeittipuiston on suunnitellut arkkitehti Janne Saario, joka on entinen ammattiskeittaaja. Saarion suunnittelemia parkkeja löytyy ympäri Suomea, jopa Ruotsista ja Espanjasta. Iso-Vilusen suunnittelussa Saario teki yhteistyötä paikallisen rullalautailuyhdistyksen Pirkanmaan Kaarikoirat ry:n kanssa. Kaarikoirat on pitänyt paikalla myös monenlaisia tapahtumia, kuten skeitti- ja musiikkifestivaali Manseramaa. Seuraava Manserama järjestetään heinäkuussa.
Selinin veljesten mielestä Iso-Vilunen on loistava paikka. Sitä ovat kehuneet monet ulkopaikkakuntalaiset ja ammattilaisetkin.
– Esimerkiksi Lizzie Armanto, joka edusti ainoana suomalaisena skeittausta olympialaisissa 2021, on sanonut, että tää on yksi hänen lempiparkeista. Ei ole mikään sellanen juttu, että tamperelaiset tykkää, mutta muiden mielestä pieruinen paikka, Robin kertoo.
– Tämä on helposti lähestyttävä ja sopii monille. Varsinkin tuo pooliosuus, jonka koko vaihtelee pienestä isoon.
Pooli on suljettu kaarevareunainen betonisyvennys, ikään kuin tyhjennetty uima-allas.
– Suomessa on kolme tällaista isompaa poolia, ja tämä oli ensimmäinen, sanoo Jason.
– Tämän jälkeen tehtiin Helsinkiin ja Kuopioon hyvin samanlaiset.
Myös Helsingin ja Kuopion poolit ovat Janne Saarion suunnittelemia.
Kaikille vuoronsa
Muita Selinien lempipaikkoja Tampereella ovat uudehko Muovitehtaan skeittihalli ja talkoovoimin rakennettu Kenneli DIY. Molemmat sijaitsevat Hiedanrannassa ja niitä ylläpitää Kaarikoirat.
– Muovitehtaalta löytyy iso vertti, joka on oikeasti maailmanluokkaa, ja street-osio, joka sitten sopii enemmän kaikille, sanoo Robin. Vertti tarkoittaa skeitattavaa kaarta, joka muuttuu loppua kohti pystysuoraksi.
– Kenneli on tietyllä tavalla haastava, se vaatii hyvin tietynlaisen skeittityylin. Tykkään kyllä siitäkin.
Katuskeittaamista Selinit eivät nykyään harrasta paljoa, mutta siitä innostuneelle Tampereelta löytyy esimerkiksi Keskustorilla Kulttuuritalo Laikun edessä sijaitseva Renno.
– Se on vähän sellanen hybridi. Se on alun perin ollut katuskeittausspotti, mutta sinne on sitten yhteistyönä tuotu muutama skeittiobstaakkeli ja nyt ihan rakennettukin sitä varten, Robin kuvailee.
Sisähallit Hiedanrannassa ovat kesäaikaan kiinni. Muulloin niissä on skeittaajille, skuuttaajille ja bmx-pyöräilijöille omat vuoronsa, joille pääsee sisäänpääsymaksulla. Kennelin sisäpihan skeittiallas on kaikkien käytettävissä myös kesäisin.
Myös Iso-Viluselle pääsee ympäri vuorokauden ilmaiseksi. Siellä ja muissa skeittimestoissa täytyy vain muistaa noudattaa muutamaa ohjetta, jotka Robin tiivistää ”älä ole kusipää”. Skeittipaikoille eivät kuulu päihteet, siellä ei saa roskata tai muuten sotkea, eikä syrjiä tai häiritä toisia. Omaa vuoroa tulee odottaa ja muutenkin ottaa toiset huomioon. Missään tapauksessa ei saa kiilata eikä muuten estää toisen etenemistä.
– Jos joku menee edellä, pitää katsoa, onko varmasti tilaa ennen kuin menee sekaan. Sellaisesta tulevat oikeastaan ne isot vaaratilanteet.
Jos noudattaa ohjeita ja käyttää suojia, skeittauksessa ei tapahdu sen enempää loukkaantumisia kuin muussa urheilussa. Samoin kuin monet muutkin lajit, skeittaus voi myös muuttua elämäntavaksi.
– Skeittaukseen kuuluu niin paljon yhteisöllisyyttä, että sitä kautta on tullut paljon kavereita. Sit siihen kuuluu monella kuvaaminen, tapahtumat, musiikki ja rakentelu. Harvalle tämä on ihan pelkkä harrastus, vaan tätä kautta löytyy muutakin, kertoo Robin.
Miten perille?
Aivan Iso-Vilusen viereen pääsee bussilla 10, joka kulkee Tahmelasta Keskustorin kautta Kaukajärvelle. Santaharjuntien pysäkiltä on vain muutaman minuutin kävelymatka ylös harjun viertä. Iso-Vilunen soveltuu myös skuuttaajille ja rullaluistelijoille, ja sieltä löytyy myös ulkokuntosali ja rata bmx-pyöräilijöille.
Juttua muokattu 20.6. kello 10:15. Korjattu Jason Selinin nimeä ja Kalevan vanhan parkin kuvausta. Kyseessä oli betoni- eikä vaneriparkki.
Juttua muokattu 20.6. kello 10:20. Korjattu Robin Selinin sitaattia vaaratilanteista.