Ratinan taidetalo on kunnianhimoinen projekti, joka elää ja muuttuu edelleen. Rakennusta kuitenkin odottaa purkaminen näillä näkymin ensi keväänä. Taidetalon koordinaattori Yiorgos Slunga kertoo, että projekti haluaa herättää keskustelua siitä, onko jatkuva purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle järkevää.
Teksti ja kuvat: Eli Harju
Voimakatu 11:n vanhaan sähkölaitoksen toimistoon perustetussa taidetalossa oli avajaisaikaan 50 teosta. Tällä hetkellä ulkoseiniin maalataan lisää.
– Se on tavallaan puoliorgaaninen prosessi, talo kehittyy vähitellen. Lopuksi nähdään, mikä se kokonaisuus on, sanoo koordinaattori Yiorgos Slunga.
Slunga ei halua, että kiinteistöstä puhutaan purkutaidetalona. Sen sijaan se on Muutos.art-taidetalo.
– Purkaminen ja uudelleen rakentaminen, jota Suomessa tapahtuu jatkuvasti, on hirveä ympäristörasite. Pyrimme ennemminkin herättämään keskustelua siitä, miten siihen voisi tulla muutosta, Slunga kertoo.
Luonnon kunnioittamisen, kestävän kehityksen ja kierrätyksen arvot näkyvät myös näyttelyn teoksissa. Niissä on käytetty muun muassa kiinteistöstä löytyneitä materiaaleja ja ne pohtivat ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta.
Aiemmin Kulttuuritoimituksen haastattelussa Slunga sanoi, että Voimakatu 11:n kiinteistö on täysin kunnossa, eikä sen purkamisessa ole järkeä. Rakennus valmistui 1990-luvulla, ja se on tarkoitus purkaa pian. Tilalle rakennetaan asuntoja.
Voimakatu 11:n taidehankkeen käynnisti kulttuuripääkaupunkihaun ideoita edistävä Operaatio Pirkanmaa ja toteutti julkisen taiteen tuotantoihin erikoistunut Upeart. Näyttely toteutettiin neljässä kuukaudessa, mikä oli iso ponnistus – Slunga kertoi aiemmin Kulttuuritoimitukselle, että vastaavaa museonäyttelyä olisi hyvinkin voitu tehdä jopa pari vuotta.
Jatkuvatko taidetalot Tampereella?
Muutos.art on avoinna vain tämän kesän ajan, ja rakennus puretaan Slungan tietojen mukaan ensi keväänä.
Viime kesänä Pirkanmaan luovat tuottajat ry toteutti samankaltaisen väliaikaisen taidetilan Pinni 47:ssä. Pinninkadun taidekiinteistö tunnettiin yleisesti purkutaidetalona, ja nyt se onkin jo purettu. Tilalle rakennetaan opiskelija-asuntoja.
Operaatio Pirkanmaan projektipäällikkö Ilona Kyykosken mukaan erilaiset purku- ja korjaustaideprojektit Tampereella ovat tulevaisuudessakin mahdollisia, mutta niissä on aina monta huomioon otettavaa näkökulmaa. Ihan aluksi tarvitaan väliaikaisesti tyhjillään oleva kiinteistö, joka on sopivassa paikassa, sopivan kokoinen ja turvallinen.
– Kohteiden osoittaminen väliaikaiseen taidekäyttöön on jo itsessään monisyinen prosessi. Seuraava vaihe on operaattorin kanssa asioiden sovittaminen yhteen. Näin isojen projektien käynnistys vaatii myös alkurahoitusta, Kyykoski kertoo sähköpostitse.
– Mikäli asiat osuvat kohdilleen, mielellään näitä nähtäisiin lisää.
Upeartilla on sovittuna optio jatkaa taidetalojen luomista Tampereelle vielä kaksi vuotta, mutta yritys ei ole vielä varma, haluaako se käyttää tämän mahdollisuuden.
– Ensin tarvitaan paikka, ja vasta sitten alkavat muodostua ajatukset, mitä siellä tehdään, Slunga sanoo.