Vuonna 2002 perustettu Fest Africa soi Tampereella – pääesiintyjänä Sona Jobarteh

Tampereella on käynnissä afrikkalaisen musiikin festivaali, jonka pääesiintyjä Sona Jobarteh on Gambiassa myös koulutusaktivisti.

Teksti: Eli Harju
Kuva: Wikimedia Commons

Tampereella järjestettävä Fest Africa perustettiin jo 22 vuotta sitten. Sen tavoitteena on nostaa esiin afrikkalaista taidetta ja tuoda yhteen ihmisiä eri taustoista.

Fest African ohjelmaan kuuluu konsertteja, työpajoja, paneelikeskusteluja ja afrikkalaisia toreja. Lisäksi viikon aikana järjestetään erilaisia musiikkiin liittyviä työpajoja. Pääfestivaali sijoittuu aina kesään, mutta talvella järjestetään Fest Africa Winter Jam.

Vuoden 2024 Fest African pääesiintyjä on Sona Jobarteh. Jobarteh soittaa koraa, joka on 21-kielinen näppäilemällä soitettava soitin, sekä laulaa. Jobarteh on kiertänyt esiintymässä ympäri maailmaa ja soittanut myös elokuvien soundtrackeilla.

Jobarteh on syntyisin gambialaisesta Griot-perheestä. Griot-perheet ovat Länsi-Afrikassa sukuja, joissa musiikin, tarinankerronnan ja yhteisön historian säilyttämisen taidot ja perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Griot-perinne on seitsemänsataa vuotta vanha, mutta Jobarteh on ensimmäinen Griot-nainen, josta on tullut koran soittamisen ammattilainen.

Vuonna 2015 Jobarteh perusti Gambia Academyn, jonka rahoitti kokonaan kiertuetuloillaan. Gambia Academy pyrkii pois vanhanaikaisesta tavasta opettaa lapsia Afrikassa luennoinnin ja ulkoa opettelun kautta. Sen periaatteiden mukaisesti oppilaiden tulee olla aktiivisesti mukana opetuksessa, jotta heistä kasvaisi aktiivisia ja kriittisesti ajattelevia aikuisia, jotka voivat kehittää kotimaataan.

Sona Jobarteh esiintyy Pakkahuoneella lauantaina 13.7. kello 22 alkaen. Lisätietoa Jobartehin keikasta ja muu festivaaliohjelma Fest African sivuilla.

Scroll to Top