Tampere on hyytävien kummitusjuttujen ja kiehtovan fiktion kaupunki

Teksti: Kari Pitkänen
Kuva: Mikko Vares

Missä Tampereella voit törmätä morsiuspukuiseen neitoon, joka suree kuollutta sulhastaan? Entä riehuiko Ylöjärvellä oikea räyhähenki eli poltergeist, ja mikä yhteys sillä oli tehtailijan pojan puukotukseen? Valuiko Aleksanterin kirkolla oikeasti veri?

Näitä ja muita hyytäviä tarinoita kaupungista kuulet, kun lähdet Stefan Smirnovin vetämille kummituskävelyille.

Smirnovin mukaan täällä on oltu yllättävän hyvin kiinni kansainvälisen haamu-genren luomissa hahmoissa, mutta manselaisia erityispiirteitäkin on tunnistettu. Esimerkiksi Finlaysoniin liittyvien tarinoiden takaa löytyy muun muassa lapsityövoiman ja työtapaturmien synnyttämää ahdistusta.

– Kummitustarinoissa on usein sellaisia teemoja, jotka ovat aikalaisille vaikeita tai jollain tavalla sopimattomia, Smirnov sanoo Eli Harjun kirjoittamassa ja Mikko Vattulaisen kuvittamassa ja mieliä avaavassa Kesälehden jutussa.

Lukijamme puolestaan kertovat, missä Tampereella pääsee oikeisiin fantasiatunnelmiin. Ehdotettuja paikkoja oli yhteensä 59, eikä voittajasta jäänyt epäselvyyttä. Toisaalta onni voi löytyä myös omasta salaisesta kantarellipaikasta tai kodista.

Mikä se voittaja onkaan? Siitä pikku vinkki: sieltä ”voi myös juoksennella yöllä metsissä ja päätyä rannalle”. Hmm, kiinnostavaa.

Scroll to Top