Dingo aiheutti hysteriaa ja teki historiaa – Mitä Nipa itse ajattelee Komediateatterin Dingo-musikaalista?

Mustavalkoisessa kuvassa taustalla Dingo-yhtye lavalla. Etualalla nuoria faneja heiluttamassa käsiään ilmassa.

Teksti: Eli Harju
Kuva ja video: Marita Salonen

Pertti ”Nipa” Neumann ei viihtynyt eikä menestynyt koulussa, joten hän lähti 15-vuotiaana kitara selässä merille. Pari vuotta myöhemmin hän palasi kotikaupunkiinsa Poriin, ja vuonna 1982 perusti Dingo-yhtyeen. Siitä lähti käyntiin jotain aivan ennennäkemätöntä.

Dingo tunnetaan romanttisesta suomirockista: Levottomasta Tuhkimosta, Autiotalosta, kajalista, sifonkihuiveista ja muutoinkin tyylistä, joka sai manageri Lasse Norreksen ihmettelemään, miten jäsenet säilyivät elossa Porissa. Paitsi että soittajat jäivät henkiin, Dingosta tuli myös yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisyhtyeistä. 1980-luvulla sitä palvottiin enemmän kuin mitään muuta pohjoismaista yhtyettä, esimerkiksi Abba-fanitus Ruotsissa jäi kakkoseksi. ”Dingo-hysterialle” veti ehkä vertoja vain Elvis-hysteria.

Ilmiötä on vaikea selittää, varsinkin kun kultakausi kesti vain pari vuotta. Dingo alkoi levyttää 1984, mutta hajosi taloudellisiin vaikeuksiin, sisäisiin riitoihin ja liian kiihkeiden fanien aiheuttamaan stressiin 1986. Noita huippuvuosia on käsitellyt Kulttuuritoimituksen Marita Salonen artikkelissa Dingon tarina, osa I.

1990-luvulta lähtien Dingo on toki tehnyt erilaisia paluita vaihtelevilla kokoonpanoilla ja julkaissut myös uutta musiikkia. Hysteria, jonka äänekkäimpiä osallistujia olivat esiteini-ikäiset tytöt, jäi kasarille, mutta edelleen keikoilla lauletaan mukana kädet ilmassa. Nipa itse muisteli menneitä ja pohti nykyisyyttä Marita Salosen kanssa artikkelissa Dingon tarina osa 2.

Tänä kesänä ainutlaatuista ilmiötä muistellaan myös Tampereen Komediateatterin lavalla. Dingo-musikaali sai ensi-iltansa 7.6. Komediateatteri kuvailee esitystä viihdepaketiksi, jossa on romantiikkaa, komediaa ja tuhtia nostalgiaa elävän orkesterin siivittämänä.

Musikaali alkaa juuri siitä, kun Nipa jättää koulun ja lähtee merille. Se kertoo muutenkin bändin tarinaa paljolti keulahahmon Nipan kautta. Kulttuuritoimituksen Sari Harsu kuvailee arviossaan, että ainakin ensi-ilta veti nimenomaan yleisöä, joka on luultavasti elänyt Dingo-huumaa itse.

”Meillä jalka vipatti ja huulet liikkuivat biisien tahtiin: kappaleiden sanat ovat syöpyneet muistiin kuin ruusutatuointi Neumannin käsivarteen”, Harsu kirjoittaa.

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Kaisa Kuikkaniemi ja Otto Kanerva. Neumannia esittävät Joel Mäkinen (7.6.- 19.6.) ja Saska Pulkkinen (4.7.- 17.8.), ja muissa rooleissa nähdään Sinikka SalminenEppu SalminenMatleena JunttanenPyry SmolanderPatrik HvitsjöTaneli Läykki ja Olli Tulkki.

”Juoni ei Dingon tarinan tunteville tarjoa yllätyksiä, mutta juoneen on ujutettu mukaan joitakin pikku hauskuuksia, joilla yleisöä nauratetaan tai vähintäänkin hymyilytetään”, Sari Harsu vinkkaa.

– Joku siinä on, mikä puhuttelee niin kuin legendaarinen sanonta sanoo, vauvasta vaariin, Nipa itse totesi musikaalista Marita Salosen haastattelussa.

Mitä muuta Nipa ajattelee uudesta Dingo-musikaalista? Katso video alta!

Scroll to Top