Finlaysonin kirkossa voi kuulla elävää musiikkia kuutena päivänä viikossa koko kesän. Sisäpihalla pidetään lasten omaa Kesäpihaa.
Teksti ja kuvat: Eli Harju
Finlaysonin kirkon rakennutti aikanaan itse Wilhelm von Nottbeck johtamansa Finlaysonin tehtaan väelle. Se sijoitettiin aukealle, jota oli aikaisemmin käytetty puuvillakankaiden ja -kehrien kuivatukseen.
– Tämä rakennettiin vuonna 1879 ja vihittiin käyttöön Finlaysonin rukoushuoneena. Kirkoksi se vihittiin vasta 2000-luvulla, kertoo kirkon kesäopas ja muusikko Wilma Kurvinen.
– Rakennus on tyyliltään uusgotiikkaa. Se näkyy tummasta ilmeestä, torneista ja ruusuikkunoista.
Kirkossa on kaksi etuovea, joista toinen oli alun perin miehille ja toinen naisille.
– Miehet ja naiset istuivat eri puolilla. Samalla tavoin he olivat eroteltuina tehtaassakin: naiset olivat kutomossa ja miehet työskentelivät isojen koneiden kanssa, Kurvinen kertoo.
– Voi olla, että von Nottbeck halusi rakennuttaa rahvaalle rukoushuoneen poliittisista syistä. Työläisillä oli silloin aika vaikeat ajat, teollistuminen tuli ja toi yhteiskunnallisia ongelmia. Ehkä tällä rakentamisella haluttiin vähän ohjata ajatuksia pois yhteiskunnallisista ongelmista.
Kulttuuria ja kristillistä kasvatusta
Nykyään Finlaysonin kirkon kumpikin etuovi on kaikille avoinna. Siellä toimii tiettävästi Suomen ainoa lapsille suunnattu kirkko, Lasten katedraali.
Moni ihmettelee, miksi sitä kutsutaan juuri katedraaliksi. Lasten katedraalin toiminnasta vastaava varhaiskasvatuksen ohjaaja Mari Sunell kertoo, että nimessäkin on ajateltu nimenomaan lapsen näkökulmaa.
– Jos pieni lapsi tulee tänne, hän kokee paikan todella isona. Ihan niin kuin aikuiset mennessään valtavaan katedraaliin.
Lasten katedraalin laittoi alulle Raija-Liisa Vuorio yhteistyössä Lasten Tampere ry:n kanssa. Sen yhtenä lähtökohtana oli lastenkulttuurin edistäminen.
– Raija-Liisa Vuorio on kädentaitojen taitaja ja teki kirkkoon nuket, joilla kerrotaan lapsille Raamatun kertomuksia. Niillä tehdään kolme kertaa vuodessa vaihtuva asetelma, jouluna joulukertomus, pääsiäisenä pääsiäisaihe ja kesällä aina jokin uusi teema. Tänä kesänä asetelmien inspiraationa on käytetty Jaakko Löytyn lasten raamattulaulujen sanoituksia, Sunell sanoo. Hän tuli tehtävään kahdeksan vuotta sitten, kun Vuorio jäi eläkkeelle.
Muita toiminnan perusajatuksia ovat kristillinen kasvatus ja se, että lapsilla olisi mukavaa.
– Meidän kirkossa ei kukaan hyssyttele, että älä juokse tai pidä ääntä. Tämä on lasten kirkko, meillä saa olla lapsi. Ne ovat ne johtotähdet: kristillinen kasvatus ja että lapsi saa olla juuri sellainen kuin on.
Niittyelojuhla tulossa
Lasten katedraali on kesäisin avoinna toukokuun lopulta elokuun loppuun saakka ja joka sunnuntai ympäri vuoden. Sunnuntaisin järjestetään lasten hartaushetki, jota kutsutaan Pikkupyhäksi. Lisäksi katedraali on avoinna kuusi viikkoa joulun aikaan ja jonkin aikaa pääsiäisen tienoilla.
Kesällä järjestetään paljon tapahtumia, kuten kolme kertaa viikossa kaikkien viisi vuotta täyttävien Ilon kekkerit. Elokuussa Finlaysonin alueen Niittyjuhlan aikana järjestetään oma Niittyelojuhla.
Lisäksi kesäisin toimii Kesäpiha maanantaista torstaisin: kirkon sisäpihalla on tarjolla ulkoleluja, leikkiseuraa ja mehua.
– Kesäpiha keksittiin koronan aikana, kun ihmiset eivät tulleet sisätiloihin. Se oli suosittu ja siitä tuli pysyvä tapa. Kuka tahansa saa tulla tänne ja toiset leikkivät sitten hetken, toiset pidempään. Osa tulee jopa eväiden kanssa, sanoo Sunell.
Kaikki saavat tulla ja tutkia
Vaikka kristillinen kasvatus on yksi Lasten katedraalin peruspilareista, sinne saa tulla kuka haluaa ja siellä järjestetään myös tunnustuksettomia tilaisuuksia.
– Yritämme olla kaikille avoinna, että saa tulla, jos haluaa. Meillä oli esimerkiksi lasten taidenäyttely puolitoista vuotta sitten, ja nyt pidämme sellaisen syksyllä taas. Kutsuimme päiväkotiryhmiä tänne tekemään taidetta, että lapset saavat tutkia tilaa ja sitten tehdä taidetta siitä, ja taustalla on elävää musiikkia.
– Tässä tilassa on kuitenkin paljon kaikkea erilaista, tämä on hirveän mielenkiintoinen lapsille. Ja toista uskontoa edustavat lapset ovat löytäneet yhtymäkohtia, että ai, teillä on noin, meillä on näin.
Koko kesä musiikkia
Kirkkoon voi tietenkin piipahtaa myös aikuinen tutustumaan rakennukseen tai katsomaan esimerkiksi yhtä Finlayson Art Arean teoksista, joka on heijastettu kirkon sisäseinälle. Siellä soi myös elävä musiikki koko kesän, sillä Finlaysonin kirkossa työskentelee kesäisin nuoria muusikoita. Heitä on yhteensä kuusi, jotta aina joku olisi soittovuorossa. Lisäksi on yhteensä kolme opasta.
Wilma Kurvinen on ensimmäistä kesää Finlaysonin kirkossa töissä. Hän soittaa viulua ja kertoo kävijöille rakennuksen historiasta.
– Monet ihmiset kulkevat tästä vain ohi ja ihmettelevät, mikä paikka tämä on, mutta kyllä moni uskaltaa tulla sisällekin. Eilen oli kävijöitä Tshekistä, ja monelta eri paikkakunnalta Suomessa on käyty, hän kertoo.
– Jos sanon ihan oman mielipiteeni, niin tämä on aikamoinen Tampereen helmi. Kaiken seassa vähän piilossa, mutta tosi tärkeä Tampereen historialle. Tämä on työläisten kaupunki ja tämä on ollut heidän pyhäkkönsä.