Tampereen Kauppahalliin tullaan Helsingistä asti. Sieltä löytyy nimittäin tuotteita, joita on muualta vaikea saada.
Teksti ja kuvat: Eli Harju
Kauppahalli on sijainnut Hämeenkadun varrella yli 120 vuotta. Sen 32:sta liikkeestäkin moni on jo vuosikymmeniä vanha, ja nykyään sinne löytävät myös turistit.
Herkkuveräjä on toiminut Kauppahallissa on yli 30 vuotta, kertoo yrittäjä Sari Sydänlammi. Liike kuului ensin Sydänlammin äidille. Äidin jäätyä sairaseläkkeelle Herkkuveräjällä oli noin kymmenen vuoden ajan toinen yrittäjä, ja nyt Sydänlammi itse on pyörittänyt sitä nyt vuoden.
– Aika samalla jutulla tämä on toiminut koko olemassaolonsa ajan.
Herkkuveräjälle se juttu on lähiruoka ja kauppatavaran hankkiminen mahdollisimman pieniltä tuottajilta. Valikoimaan kuuluu luomulihaa, leipää, munia ja sooseja.
– Eikä riitä se, että esimerkiksi lihan palvaaja on läheltä, vaan myös lihan alkuperän pitää olla lähellä. Ei mitään isoja linjastoja, vaan mahdollisimman pieniä tiloja, Sydänlammi kertoo.
Tuottajat löytävät usein Herkkuveräjän itse ja tarjoavat tuotteitaan sinne myytäviksi.
– Tämä on varmaan heille aika helppo valinta, liikkeellä on kiva tarina ja hyvä ideologia.
Kiireisintä Herkkuveräjällä on joulun aikaan, jolloin myyntiin tulevat kinkut ja laatikot. Silloin kassalla jaetaan vuoronumeroita ja jono saattaa kasvaa 50 ihmisen pituiseksi. Kesälläkin kävijöitä riittää.
Nykyään kesälläkin vilkasta
Vuosien mittaan Herkkuveräjälle on kertynyt vakiintunut asiakaskunta, mutta heidän lisäkseen paikalle löytävät nykyään myös turistit. Sydänlammin mielestä koko Kauppahalli on piristynyt selkeästi viime vuosina.
– Vaikka viisi vuotta taaksepäin tämä saattoi olla kesällä aivan tyhjä, kun vakioasiakkaat lähtivät kesäasunnoilleen. Nyt täällä on tosi kivasti ihmisiä.
Yksi Herkkuveräjän erikoisuus on tuoreruokinnalla ja oman tilan viljalla elävien kanojen munat. Niitä ei saa monestakaan paikasta Suomessa, kertoo Sydänlammi.
– Meillä on Helsingistä asti vakiasiakkaita, jotka hakevat täältä munia. Monet haluavat tukea suomalaista työtä, ostaa lähiruokaa ja niitä pienten tuottajien tuotteita.
Myös Kauppahallin leipomosta löytyy tuote, jota ei Tapani Ojalan mukaan Tampereen seudulla muualta saa. Se on lisäaineeton, juureen tehty riihiruisleipä, joka tehdään kokonaan ruisjauhoista. Siitä perinteisempään ei enää pääse.
– Tässä on sellainen pieni savun maku. Riihiruisleivän lisäksi meillä menee tasaiseen tahtiin sämpylöitä, ja saaristolaisleipää tehdään varsinkin joulun alla niin paljon kuin ehditään, Ojala kertoo.
Kauppahallin leipomossa tehdään kaikki lisäaineettomasti. Juuri nyt kesäisinä päivinä sieltä ostetaan paljon mansikkaviinereitä ja marjapiiraita. Aamulla täyteen leivotut vitriinit ammottavat usein illalla tyhjinä.
Koulun inhokkiruoka on kauppahallista hankittuna parasta
Vihannespuoti Minna Valliukselle kesä on vuoden kiireisintä aikaa. Vallius panostaa siihen, että kaikki olisi tuoretta ja mahdollisimman läheltä.
– Kesällä on myynnissä lähiviljelijöiden kausivihanneksia, talvella täytyy tuoda maahan itse kaikki. Silloinkin valitsen mahdollisimman pieniä tiloja, Vallius kertoo.
Vallius on pitänyt liikettä kauppahallissa jo 12 vuotta. Aika on tuntunut hänestä lyhyeltä, aivan kuin aloittamisesta olisi vain hetki. Asiakkaat ovat enimmäkseen vakituisia, mutta myös turisteja käy, niin Suomesta kuin ulkomailta. Koko kesäpäivä aamusta iltaan saattaa olla kiireinen, ainoastaan neljän ja viiden välissä on yleensä rauhallinen hetki.
Tällä hetkellä erityisen paljon kysyntää Vihannespuodissa on tietenkin marjoille. Lisäksi hyvin kauppansa tekevät kotimainen kukkakaali ja parsakaali.
– Kesällä nämä kotimaiset ovat se juttu. Eli kesäkeittoainekset – koulun inhokkiruoka, mutta kun se tehdään kunnon aineista, se on täydellistä!