Teksti: Marita Salonen
Kuva: Mikko Vares
Eiffel-torni Pariisissa, Vapauden patsas ja Empire State Building New Yorkissa, Petronas-kaksoistorni Kuala Lumpurissa. Näköalapaikat ovat maailman kaupungeissa todellisia turistien vetonauloja.
Meillä Tampereella on ollut tapana katsoa korkealta kauas melko arkisena osana kaupunkilaisten elämää. Pyynikin kodikas näkötorni valmistui vuonna 1929, ja Näsinneulan rakentaminen 1970-luvun alussa (kuulemma) perusteltiin (myös) mukamas sillä, että Pyynikinharjun männyt kasvavat nopeasti niin korkeiksi, että upea järvi- ja kaupunkimaisema peittyy.
Hyvin näkyy tornin huipulta yhä. Sinne on aika ajoin kiva nousta munkkikahvittelun ohessa, hissillä pääsee melkein perille. Siinä vaan jotakin taikaa ja sielu lepää, kun katsoo korkealta kauas!
Näsinneulan näköalatasanteelle on tavattu nousta tärkeinä merkkipäivinä tai arjen juhlahetkinä. Uudistuneella hissillä jo nousu on kiva kokemus. Huipulla on aina yhtä ihmeellistä nauttia ruuasta pyörivässä ravintolassa, kun koko aterian ajan aukeaa uusia maisemia – silkkaa Näsijärven sineä ja purjeveneitä, sitten taas koko Tampere kaupunginosa kerrallaan.
Näköalapaikkoja on muitakin. Hotelli Tornin Moro-baari tarjoaa huikeat kaupunkinäkymät, ja sinne pääsevät muutkin kuin talossa yöpyvät. Ihmeellisen lähelle kaupungin yläpuolelle pääsee Finlaysonin alueen katolla. Kahvila ja kattokävelyt tarjoavat maiseman tornikohteita alempaa ja lähinnä kaupungin sydäntä. Ollaan korkealla mutta silti niin lähellä!
Kesäkuun puolivälissä käynnissä on lukemattomia juhlia ja tapahtumia, joista yhtenä näkyvimpinä vietetään tuhansien osanottajien Manse Pride -viikkoa. Ihmisoikeusmarssi starttaa lauantaina 15.6. Keskustorilta ja kulkee Hämeenkatua pitkin Sorsapuistoon.
Kulttuuritoimitus osallistuu marssille oman kylttinsä alla, kun lähtö tapahtuu kello 14 Raatihuoneen edestä ja sateenkaariliput liehuvat Tampereen kaupungin lipputangoissa. Yhdessä entistä vahvempina!
MARITA SALONEN
paatoimittaja@kulttuuritoimitus.fi
Viikon kuvat: Kasvien oma huone
Valokuvaaja Mikko Vares on seurannut monena kesänä, miten Väinö Linnan aukion kasvihuoneessa kasvaa puutarhurin aarteita.
Lue lisää Kesälehden jutuista:
Manse Pride ja yhdenvertaisuus
Kulttuuritoimitus työssään Finlaysonin katolla maanantaina 10. kesäkuuta. Anitta Vuorisola kuvaa, kun Kesälehden toimittaja Eli Harju haastattelee Finlaysonin alueen puutarhuria Santeri Urhosta. Kuva: Marita Salonen