Kuka tamperelainen on Eino Leinon päivän takana? Näin runoa ja suvea juhlitaan tänä vuonna

Tahmelan valkoinen huvila ja sen koristeellinen kuisti.

Eino Leinon syntymäpäivä 6.7. on virallinen liputuspäivä. Vaikka runoilijan syntymästä on 146 vuotta ja kuolemastakin melkein sata vuotta, juhlapäivä syntyi vasta 1990-luvulla.

Teksti: Eli Harju
Kuva: Aulis Eskola/Wikimedia Commons

Ehdotuksen Leinon syntymäpäivän muuttamisesta juhlapäiväksi teki tamperelainen näyttelijä Veikko Sinisalo vuonna 1991, ja silloinen kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaa julisti päivän Runon ja suven päiväksi samana vuonna. Virallinen kalenteriin merkitty liputuspäivä siitä tuli 1989 kokkolalaisen Elvi Löhösen aloitteesta.

Useat Leinon runoista liittyvät kesään, kuten Nocturne ja Vesa-Matti Loirin tulkitsemana tuttu Lapin kesä. Monella paikkakunnalla järjestetään 6.7. runoaiheisia tapahtumia.

Tampereen keskustassa Laikunlavalla pidetään Runopiha-festivaali, jossa esiintyvät Jonimatti Joutsijärvi, Pauli Pietilä, Venla Moisala, Saku Lillukka, Hanna Hysch!, Haiku Stories, Tauno Mathlin, runoimprovisaatioryhmä Muuntaja ja Hanna Walther. Festivaalissa on myös open mic -osuus, jossa yleisökin pääsee esittämään lavarunoutta. Tarkemmat tiedot ja ennakkoilmoittautumisen ohje tapahtuman Facebook-sivulla.

Tahmelan Huvilalla taas järjestetään Lapin kesä -konsertti, jossa esiintyvät Ulla Maria Linjala-Lehtinen ja Eero ”Nikolai” Lehtinen. He esittävät Eino Leinon tekstejä laulaen ja kitaralla säestäen. Myös Lapin kesässä on open mic -numero, jossa voi laulaa tai esittää omia runoja. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet konsertin Facebookissa.

Scroll to Top