Tampereen lemmenlukoista repesi someraivo jo 12 vuotta sitten

Patosilta tunnetaan laajasti lemmenlukoistaan, vaikka niiden kiinnittäminen sinne ei olekaan varsinaisesti luvallista. Kenties yksi Suomen ensimmäisistä somekohuista sai alkunsa sieltä.

Teksti ja kuvat: Eli Harju

Vuonna 2000 rakennettu Patosilta, joka kulkee sähkölaitoksen padon päällä yli Tammerkosken, on Tampereella suosittu lemmenlukkojen kiinnittämispaikka. Varsinkin sillan kaupunginpuoleisessa ristikossa kiiltelee tiuhassa värikkäitä, kaiverrettuja lukkoja.

Lemmenlukkojen taru alkaa joidenkin lähteiden mukaan Kiinasta, joidenkin Unkarista tai Italiasta. Joissakin kertomuksissa perinteen aloittaja jätti lukkoja silloille ympäri kaupungin menehtyneen puolisonsa muistoksi, joissakin taas tavan piti alun perin suojella pettämiseltä.

Nykyään tapa joka tapauksessa tunnetaan ympäri Eurooppaa, ja lemmenlukolla symboloidaan rikkoutumatonta rakkautta. Rakastavaiset kiinnittävät sillan kaiteeseen tai muuhun julkiseen paikkaan lukon, johon on kaiverrettu kummankin nimi. Sen jälkeen avain heitetään jokeen.

Romanttinen ele on ollut niin suosittu, että esimerkiksi Pariisissa sijaitseva Pont des Arts -silta alkoi vuonna 2015 sortua rakkauslukkojen painosta, ja ne siivottiin pois. Pont des Artsiin ei nykyään saa kiinnittää lukkoja, mutta sen sijaan niitä on arvioitu olevan sinne tänne muualle Pariisiin lukittuina jopa miljoona.

Perinne on voimissaan: Tammerkoskessa välkkyy sillalta heitetty avain, jota virta ei ole vielä vienyt mukanaan.

Tampereelle lemmenlukkoja alkoi ilmestyä näkyvässä määrin joskus 2000-luvun alkupuolella. Pikaisen luennan mukaan Patosillan lukkojen kaiverruksista vanhimmat näyttävät olevan vuodelta 2000, eli jos niiden sanaan on luottaminen, melkein yhtä vanhoja kuin silta itse.

Kaupungin kunnossapidosta ja siisteydestä vastaava Tampereen infra ei ota kantaa lukkojen kiinnittämisen luvallisuuteen, mutta niitä ei ole myöskään säännönmukaisesti siivottu pois.

Someraivo repesi, kun lukot sulivat

Kesällä 2012 selviteltiin mysteeriä, kun lähes kaikki lemmenlukot Patosillalta katosivat yhdessä yössä, eikä kukaan ilmoittautunut teon tekijäksi. Asiasta kertoi muun muassa Yle.

Lukot ilmestyivät uudestaan julkisuuteen Tampereen 5. Triennaalissa osana taideteosta. One Love -kollektiivi, johon kuuluivat Kaija Papu ja Antti Pussinen, tunnustivat vieneensä lukot ja sulattaneensa niistä taideteoksen. Taiteilijat kertoivat halunneensa kommentoida teoksellaan sitä, että rakkauden ei kuuluisi kahlita.

Teoksessa kerrottiin olevan 700 lukkoa, ja se painoi noin 140 kiloa. Varsin merkittävä määrä rakkaudentunnustuksia Patosillalle oli siis kertynyt.

Perinteisten riippulukkojen lisäksi sillalta löytyy myös omaperäisempiä ratkaisuja rakkauden julistamiseen.

Tapaus herätti reippaasti keskustelua. Kenen mielestä lukkoja ei olisi saanut viedä, kenen mielestä niitä ei olisi pitänyt kiinnittää siltaan alkuunkaan. Joidenkin mielestä niistä tehty teos vain oli liian ruma. Helsingin Sanomien Nyt-liite kutsui sananvaihtoa yhdeksi Suomen ensimmäisistä someraivoista.

Laitonta lukkojen vienti ei kuitenkaan ollut: tarkoituksellisesti julkiselle paikalle jätetty rakkauslukko rinnastuu laissa hylättyyn omaisuuteen, eikä sen ottaminen ole varkaus.

12 vuotta myöhemmin Patosilta on taas niin täynnä lukkoja, että omansa sinne jättäneen kannattaa painaa paikka mieleen matemaattisen tarkasti, jos haluaa löytää sen uudestaankin. Täällä on tunnustettu rakkautta satoja kertoja.

Scroll to Top