Teatterikesä kukoistaa taas – Pohjoismaiden suurimman teatteritapahtuman ohjelmistossa myös maksuttomia esityksiä

Arkistojen penkomisesta syntynyt Ihana tytär Erika – huomioita nimestä on osa Teatterikesän pääohjelmistoa. Kuva: Pirje Mykkänen.

Pohjoismaiden suurinta teatteritapahtumaa Tampereen teatterikesää vietetään 5.–11.8.2024. Pääohjelmistossa on 19 tuotantoa, joista yhteen on vapaa pääsy. Lisäksi virallisessa oheisohjelmassa on maksutonta hulinaa koko perheelle.

Teksti: Eli Harju
Kuvat: Tampereen Teatterikesä

Tampereen teatterikesä järjestetään tänä vuonna 55. kerran. Taiteellinen johtoryhmä Taija HelminenHilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä sekä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl luonnehtivat ohjelmiston kyseenalaistavan normeja, käsityksiä ja tarinoita, jotka ainakin näennäisesti tekevät meistä sellaisia kuin olemme, ja työntävän katsojan kohti muutosta.

Pääohjelmistossa on 14 kotimaista ja viisi kansainvälistä produktiota. Mukana ovat esimerkiksi Ahaa Teatteri ja Tampereen Teatteri, sekä Q-Teatteri ja Kotkan, Kajaanin, Jyväskylän ja Turun kaupunginteatteri.

Pääohjelmiston esityksistä yksi, Emil Santtu Uutun käsikirjoittama ja dramatisoima Ihana tytär Erika – huomioita nimestä on maksuton. Esitys on kuunnelmasta ja videokuvasta koostuva teos, joka sai alkunsa Uutun löydettyä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta paikallistarinan, jossa todettiin ”Hän oli hyvillään, jos häntä sanottiin Erikaksi”. Se tarkastelee kuvitellun mutta mahdollisen transhistorian kautta muistamista ja historian politiikkaa. Ihana tytär Erika esitetään kahdesti torstaina 8.8., ja vapaaliput pitää varata etukäteen. Varaus ja lisätiedot esityksen sivuilla.

Tiina Winter ja Jari Pekka Rautiainen näytelmässä Ei kertonut katuvansa. Kuva: Moe Mustafa.

Viiden tähden teatteria

Kaksi pääohjelmiston esitystä on arvioitu aikaisemmin Kulttuuritoimituksessa, ja kumpikin sai kiitettävän arvosanan. Kirsi Haapamatti antoi seitsemän teatterin yhteistuotannolle Ei kertonut katuvansa viisi tähteä.

Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen romaaniin ja kertoo viidestä saksalaisarmeijalle työskennelleestä suomalaisesta naisesta, jotka palaavat toisen maailmansodan jälkeen kotiin elämään, jonka piti olla ohi.

”Ellei viimeistään loppukohtauksessa ihminen jää mykistyneenä istumaan paikalleen, on hänen rinnassaan kivisydän”, Haapamatti kirjoitti arviossaan alkuvuodesta, kun näytelmää esitettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Tampereen teatterin Vieras eli Julmurin suviyö puolestaan sai Matti Mörttiseltä neljä ja puoli tähteä helmikuussa. Juha Siltasen kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo SS-johtaja Heinrich Himmlerin mystisestä matkasta Suomeen vuonna 1942. Mörttisen mukaan teatterinteko toimi ”kuin junan vessa” ja ”Siltasen teos on ehdottomasti tämän kevätkauden kärkipäätä Tampereella”.

Konsta Laakso ja Jarkko Tiainen näytelmässä Vieras eli Julmurin suviyö. Kuva: Mika Hiltunen.

Show’ta kaikille

Teatterikesän avajaisissa 6.8. kello 12 alkaen esitetään maistiaisia ohjelmistosta. Avajaiset juontaa näyttelijä-ohjaaja Auvo Vihro ja niihin on vapaa pääsy. Avajaisissa nähdään Timo Ruuskanen esittämässä otteita esityksestä Rautavaara, Maria Ylipää ja Marzi Nymanin kappalevalintoja TelttaLabin iltakonsertista ja kappale MD Tanssiteatterin esitystä Aliveness.

Ilmaisia esityksiä on myös virallisessa Off-oheisohjelmistossa: Finlaysonin alueella esiintyvät tiistaina 6.8. kello 14 lastenyhtye Mimmit duo ja keskiviikkona 7.8. kello 19 Elias Gould.

Cirkus Ruska Festival tuo Teatterikesän oheisohjelmaan yhteensä kuusi ilmaisesitystä. Teokset Rafla, Spinsane ja Red Hot Condition esitetään torstaina 8.8. Bistro Viljassa ja perjantaina 9.8. Sorin Sirkuksen takapihalla. Torstain esitykset alkavat kello 18:30 ja perjantain kello 16:30.

Kaikki Teatterikesän ohjelmisto täällä.

Scroll to Top