Rannat testissä – Onko tämä Tampereen paras uimaranta?

Kaarle Sandvik (kuvassa vas.) on sitä mieltä, että Elianderin uimaranta on ehkä paras, missä hän on käynyt.

Aivan Särkänniemen läheltä löytyy kaunis ja hyvin varusteltu uimaranta, jolla hiekka ei mene varpaiden väleihin. Vaikka ranta on upea, aamu-uinnin siellä saa polskia rauhassa.

Teksti ja kuvat: Eli Harju

Elianderin uimarannan maisema on varsinkin ensimmäisellä käynnillä ällistyttävä. Kallioinen ranta on kaunis ja sopii loistavasti niin uimiseen kuin vaikka piknikillä hengailuun. Ympärillä on vehreitä lehtipuita ja Näsinneula näkyy loistavasti. Miksi en tiennyt tästä?

Yhtä ällistyttävää on, ettei tällainen helmi ole täynnä kävijöitä 24 tuntia vuorokaudessa. Ainakin aamulla kallioilla ja vedessä on hyvin tilaa, jos haluaa olla rauhassa. Ja niin on muuten pukukopissakin, joka on melkein pienen kulmakaupan kokoinen ja todella siisti. Pukukoppien lisäksi rannassa on vesivessat ja iltapäivisin palvelee Jäätelökioski Eliander, jolta löytyy jäätelöä sekä maidosta tehtynä että vegaanisena, vuokrattavia sup-lautoja ja jopa olutta.

Huh huh! Onneksi kioski on sentään testiajankohtana kiinni, koska muuten työpäivä saattaisi vahingossa peruuntua.

Kaarle Sandvik (pääkuvassa) tuli rannalle syömään aamupalaa. Myöhemmin hän aikoo käydä myös uimassa.

Sandvikille Elianderin uimaranta on ehkä paras, jonka hän tietää.

– Joskus kyllä käydään muuallakin.

Ehkä Elianderin ranta on niin siisti ja autio siksi, että sinne joutuu joka suunnasta kävelemään jonkin matkaa. Joukkoliikenteellä lähimmäksi pääsee ottamalla ratikan numero 1 ja jäämällä pois Särkäniemen pysäkillä, tai ajamalla bussilla numero 2 tai 14 Särkänniemen pääporteille asti. Kummastakin on silti vielä kymmenisen minuuttia kävelymatkaa parhaalle uimapaikalle.

Kallioinen ranta ja väreilevää sinistä Näsijärven vettä. Oikealla näkyy Näsinneula.
Elianderin uimarannan kallioilla on tilaa tulla piknikille tai uimaan vaikka isommallakin porukalla. Eikä mene hiekkaa varpaiden väliin.

Vesikin on kesäkuun lopulla hellepäivän aamuna ihanan virkistävää, ei liian kylmää eikä turhan lämmintä. Portaiden jälkeen on jo täysin uintisyvää, ja kallion viertä on ainakin kohtalaisen tyynellä säällä helppoa uida. Näin vesien lämmittyä uimarin pitää kuitenkin tarkkailla sinilevää. Sinilevähavaintoja voi tarkistaa Tampereen kaupungin ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta tai Järviwikistä, mutta koska levän määrä voi vaihdella nopeasti, aina ennen uimaan menoa kannattaa arvioida tilannetta itse.

Kesälehdessä tähän mennessä testatuista uimarannoista Elianderin ranta vie myös voiton kauniilla maisemillaan, uintimukavuudellaan ja hyvillä varusteluillaan. Aamu-uintiin ennen työpäivää se sopii ehkä hieman aiempia testikohteita huonommin, koska paikalle on hiukan hankalaa tulla bussilla ja matka kestää siksi kauemmin. Kesken työpäivän ei ainakaan kannata tulla, koska loppupäivä saattaisi vahingossa mennä täällä hengaillen.

Scroll to Top