Vanha kauppahuone Kuninkaankadun kulmassa on yhä tyhjillään – kuka jatkaisi Tirkkosen tiloissa?

Tirkkosen liikehuoneisto on kaksikerroksinen ja sijaitsee aivan Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmassa.

Kauniin keltaisen jugend-rakennuksen rakennutti aikanaan merkittävä liikenainen. Nyt alun perin kangas- ja lankakaupalle kuulunut kulmahuoneisto on ollut tyhjillään jo vuosia.

Teksti ja kuvat: Eli Harju

Tirkkosen talo Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmassa valmistui yli 120 vuotta sitten. Sen rakennutti Maria Tirkkonen ja suunnittelivat Lars Sonck ja Birger Federley. Tilassa toimi lanka- ja kangaskauppa toiminimellä J. Tirkkonen Marian tuolloin jo edesmenneen puolison Juhana Tirkkosen mukaan, ja yläkerrassa oli Tirkkosen oma asunto.

Toiminimi J. Tirkkonen oli aikanaan merkittävä liiketoimija, joka aloitti vuonna 1903 postimyynnin ensimmäisenä Tampereella ja toisena Suomessa. Tirkkosen liiketilassa oli myös Suomen ensimmäinen niin sanottu putkiposti, jossa lähetettiin rahaa ja kuitteja kassojen välillä paineilmaa ja messinkiputkia käyttäen.

Nykyään rakennuksen omistaa eläkevakuutusyhtiö Keva. Sen Kauppakadun puolella toimivat tanssikoulu Studio Move, second hand -liike Oldie, mallikoulu Face ja suosittu Bistro Venla, ja Kuninkaankadun puolella rakennusta farkkukauppa Inch. Tirkkosen liikkeelle kuulunut kaunis kaksikerroksinen kauppahuone kadunkulmassa on kuitenkin ollut tyhjillään jo vuosia.

Kevan kiinteistövarallisuuspäällikkö Markus Mikkola kertoi Tamperelaiselle 29.3.2024, että tilan vuokraamisesta uudelle toimijalle on käyty neuvotteluja. Heinäkuussa 2024 tila on kuitenkin edelleen tyhjillään, eikä aikaansa edellä ollutta kauppahuonetta voi ihailla kuin ulkopuolelta.

Ihailtavaa Tirkkosen talossa tosin riittää kadulta katsoenkin. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on ELY-keskuksen mukaan erittäin hyvin säilynyttä kansallisromantiikkaa luontoaiheisine koristeineen, ja sisätilat kokonaistaideteos, jossa on vaativaa puusepäntyötä ja koristeellisia yksityiskohtia. Maaliskuussa 2024 Pirkanmaan ELY-keskus määräsikin Tirkkosen talon vuosina 1900 ja 1906 valmistuneiden osien ulkoarkkitehtuurin sekä rakennuksen sisätilat suojeltaviksi niiden rakennushistoriallisen merkityksen vuoksi.

Scroll to Top